Kauno Architektūros Festivalis

DALYVIAI


JAPONIJA


Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra kaihoh_portrait-1024x1024.jpg

Kei Kaiho

Architektas Kei Kaiho, gimęs 1982 m., 2007 m. baigė Tokijo universiteto Inžinerijos fakulteto Architektūros katedros magistro studijas. 2010 m. įkūrė Kei Kaihoh Architects studiją, kurios tema sukurti kontaktą tarp žmonių gyvenimo ir reiškinių, kurie yra už žmogaus žinių ribų.

PROJEKTAI

Yukinohako
Sutampančių ciklų formavimas

Tai medinė sniego saugykla, pastatyta mažame miestelyje Yasuzuka, esančiame Joetsu mieste, Niigatos prefektūroje, Japonijoje. Sniego saugykla – tai natūralus šaldytuvas, išnaudojantis šaltą sniego šilumą, o šį kartą joje bus laikomi kaimynystėje nuskinti ryžiai. Be ūkininkų senėjimo ir įpėdinių trūkumo, kalnuotų vietovių terasinėse ryžių laukuose ūkininkai paprastai turi mažesnį produktyvumą nei lygumų ūkininkai ir paprastai turi mažesnes pajamas. Klientas Joetsu miestas siekia pagerinti šią situaciją.


Takaone
Ekologinis planavimas vietai, kur baigiasi miestas ir prasideda miškas

Tai viešbučio, esančio priešais Takaosanguchi stotį, Keio korporacijos geležinkelio Takao linijos galą, maždaug valandos kelio traukiniu nuo Shinjuku, renovacijos projektas. Viešbutis įsikūręs vietoje, kur girdisi auštant išvykstančių traukinių garsai ir paukščių čiulbėjimas.


Osamu Nishida

Gimė 1976 m. Kanagavoje. Dizaino firmos ON DESIGN, kuri naudoja interaktyvų metodą vartotojo kūrybiškumui didinti ir praktikuoja atvirą bei plokščią dizainą bet kokiu mastu, nuo gyvenamųjų namų iki viešųjų erdvių, įkūrėjas. Jo praktika tyrinėja eksperimentavimo ir bendravimo galimybes urbanistinėse ir architektūros susibūrimo vietose.

PROJEKTAI

Nuotrauka: Koichi Torimura

Tarptautinis bendrabutis-miestas

Tai tarptautinio studentų bendrabučio projektas, kuriame susirenka studentai iš viso pasaulio, turintys skirtingą išsilavinimą, mokosi ir bendrauja per bendruomeninį gyvenimą. Norima iš naujo įsivaizduoti gyvenimo kartu džiaugsmą, tikintis kiekvieno gyventojo unikalaus indėlio. Siekiama sukurti atvirą gyvenamąją aplinką, kasdieniame gyvenime puoselėjama tema „Darni sąveika“.


TOKYO MIDORI LABO.

Tai sudėtingas pastatas, kuriame sugyvena žmogaus veikla ir augalai. Trys sklypo pusės yra greta kelio atviroje aplinkoje, tačiau susidaro įspūdis, kad šis sklypas didelis, palyginti su mažais šio pastato „pėdsakais“. Keičiant tūrius, sukūrta įvairiapusė architektūra su frontalumu, įėjimais ir angomis, jungiančiomis pastato vidų ir išorę bei lauko erdves iš visų trijų pusių.


Tsuyoshi Tane

Tsuyoshi Tane yra japonų architektas, įsikūręs Paryžiuje. Jis įkūrė ATTA – Atelier Tsuyoshi Tane Architects studiją Paryžiuje, Prancūzijoje, po to, kai buvo vienas iš DGT įkūrėjų. Tsuyoshi tiki architektūros idėja, priklausančia vietos atminčiai, kuri kuria architektūrą ateičiai, atitinkančia jo koncepciją „Ateities archeologija“.

PROJEKTAI


Estijos nacionalinis muziejus

Šis projektas buvo pavadintas „Atminties laukas“ ir vaidina svarbų vaidmenį perduodant Estijos žmonių prisiminimus iš kartos į kartą, suteikiant naują prasmę kažkada užimtai vietai ir sujungiant kolektyvinius prisiminimus su ateitimi.
ATTA studijos pasiūlymas „Atminties laukas“ 2006 m. buvo išrinktas Estijos nacionalinio muziejaus tarptautinio dizaino konkurso nugalėtoju ir buvo atidarytas po dešimties metų, 2016 m. spalio 1 d.


Nuotrauka: Yuna Yagi

Todoroki namas slėnyje

Todoroki slėnis yra vėjo slėnis. Slėnis yra tarp gilių miesto miškų. Žemės paviršius drėgnas, teka šaltinio vanduo, o danguje nuolat pučia slėnio vėjai. Mes sutelkėme dėmesį į unikalias „sausų“ ir „šlapių“ aplinkos ypatybes ir atlikome primityvių būstų pelkėse ir sausumose pasaulyje tyrimus. Architektūros stiliai, veikiami priešingų aplinkos savybių „sausas“ ir „šlapis“, susideda iš išorinių elementų, kuriuos lemia klimatas, ir vidinių elementų, pagrįstų kasdieniu gyvenimu.


Kenichi Teramoto

Kenichi Teramoto yra japonų architektas, įsikūręs Čibos prefektūroje, Japonijoje. „Office of Teramoto“ studijos įkūrėjas. 2000 m. įgijo magistro laipsnį Tokijo mokslų universitete, o profesinės patirties įgijo Roterdame (Nyderlandai) ir Tokijuje (Japonija). 2012 m. jis persikėlė į Dubajų (Jungtiniai Arabų Emiratai) ir buvo „waiwai“ (buvusi „ibda design“) įkūrėjas. Galiausiai Kenichi teramoto įkūrė „Teramoto“ biurą 2021 m., kai iš Artimųjų Rytų grįžo į Japoniją.

PROJEKTAI

K-Projektas

Siūlomas įsikišimo į kalnus variantus, perkeliant esamą buvusio golfo aikštyno Satoyama kraštovaizdį į vilų vietas. Tai bus vieta, kur sugyvens tradicijos ir naujovės, kur skatinamas dalijimasis, o ne turėjimas.
Naujas rytojaus Japonijos kalnų peizažas, nepatenkantis į kapitalizmo troškimus, jokiu būdu nėra pesimistinis.



Pelkė

„Pelkė“, eksponuota Jungtinių Arabų Emyratų nacionaliniame paviljone, bei – 2021 m. Auksinio liūto laureatė 17-ojoje tarptautinėje architektūros parodoje Venecijos bienalėje, pristato aplinkai nekenksmingą, druskos pagrindu pagamintą, cemento alternatyvą iš perdirbtų pramoninių atliekų sūrymo prototipą, kuris gali sumažinti statybos pramonės daroma įtaką aplinkai.


Suzuko Yamada

Biurui su penkių žmonių komanda vadovauja japonų architektė Suzuko Yamada. Iš Tokijo, Japonijos kilusi, Kalifornijos Berklio universitetą ir Tokijo meno universitetą baigusi Yamada savo nepriklausomą studiją įkūrė 2013 m. Tokijuje anksčiau dirbo Sou Fujimoto architektų praktikoje. Dabar ji dėsto architektūros studijoje Kioto universitete ir Tokijo mokslo universitete.

PROJEKTAI

daita2019

Projektuodama šį namą prisiminiau Ruandos mišką, kuriame lankiausi prieš keletą metų. Tai didžiulis Virungos ugnikalnių miškas, kuriame yra trijų šalių – Ruandos, Kongo ir Ugandos – siena ir kur kasdien keliauja laukinės kalnų gorilos. Kai vietinių žmonių vadovaujami sulaukėme būrio gorilų, jos tiesiog atsisėdo ir ilsėjosi tarp minkštų krūmų atviroje miško erdvėje. Kūdikiai gorilos žaidė ant medžių ir lakstė tarp suaugusių gorilų, o kiekvienas suaugęs patogiai įsitaisė žolėje, kad galėtų pasipuošti arba valgyti žolę ir medžio žievę. Tai buvo tarsi scena namuose. Jie rado savo vietas tarp tankių medžių ir improvizavo savo namus. Nors nebuvo sienų ar stogų, su jais susipynę medžiai, aukšta žolė ir vijokliai. Dėl reljefo netolygumo susidarę persidengimai ir kontūrai apribojo gyventojų buvimą, kad suformuotų patogų tankumą, kurį galima pavadinti namu. Tai liaudies architektūra gorilų miške.


MIYAZAKI NAMAS

Ant kalvos, esančios šiek tiek toliau nuo miesto centro, yra žaliuojantis viešasis parkas, iš kurio atsiveria platus vaizdas į miestą uolos papėdėje. Parko gale yra sklypas, kuris atrodo kaip trikampė dalis su senu namu, kuris turėjo būti nugriautas, ir sodu, kurį praskaidrino spalvingos uogos ir gėlės. Šioje vietoje naujas namas buvo planuojamas dizainerių porai ir jų dviem mažamečiams vaikams. Jie gyvena tipiško trijų miegamųjų išplanavimo bute, tačiau atrodo, kad sienos, durys ir langai turi mažai įtakos tam, kaip šeima patogiai išdėsto baldus ir daiktus. Kiekvienas šeimos narys maksimaliai išnaudoja erdvę trijų miegamųjų apartamentuose, o jų klajokliškas gyvenimo būdas viršija aukšto planą.


Miho Tominaga

Miho Tominaga gimė 1988 m. Tokijuje. 2013 m. ji baigė Jokohamos nacionalinio universiteto absolventų mokyklą; 2013–2015 m. ji buvo Tokijo menų universiteto Architektūros katedros edukacinio tyrimo asistentė. 2014 metais Tominaga įkūrė „tomito architektūrą“. Tominaga pabrėžia, kad svarbu stebėti kasdienybę ir mąstyti apie architektūrą įvairių santykių tinklelyje. „Tomito architektūra“ užsiima įvairaus masto projektais – nuo mažų namų iki viešųjų erdvių ir kraštovaizdžių, siekdama sukurti įvairias vietas, kurios būtų įtrauktos į krašto istoriją.

PROJEKTAI

KASUMINOME NAMIWAKESO 

Ši architektūra – priestatas – atlieka vietos bendruomę ir gerovę jungiančios terpės vaidmenį.
Mes tęsėme projektavimą taip, kad mokymosi sėklos ir įvairūs regiono ištekliai būtų atkasti ir sujungti.
Pirmame aukšte yra kavinė, vietinė studija, galerija, kuri taip pat veikia kaip užimtumo konsultacijų centras ir užimtumo rėmimo projektų vieta. Karnizo priekį planuojama panaudoti kaip erdvę tiesioginio pardavimo parduotuvei, kurioje būtų prekiaujama iš korporacijos valdomų laukų surinktomis daržovėmis. Ji taip pat bus skirta naudoti kaip laukimo vieta gretimai autobusų stotelei.
2 aukštas yra bendra slaugos personalo rezidencija, kurią sudaro 5 kambariai. Bendra rezidencija daugiausia skirta kaip vieta tarptautiniam slaugos personalui gyventi bendradarbiaujant su veikla pirmame aukšte.


Nuotrauka: Shigeo Ogawa

MANAZURU leidykla

Gražios tekstūros pusiasalis

Manazuru pusiasalyje, esančiame vakariniame Kanagavos prefektūros pakraštyje, gyvena 7300 žmonių. Šis projektas apima laisvo namo, nukreipto į siaurą gyvenamąjį kelią, vadinamą „Setomichi“, netoli Manazuru stoties, renovaciją į svečių namus, leidyklą ir savininkų poros valdomą kioską.


Fuminori Nousaku

Fuminori Nousaku yra japonų architektas, gyvenantis Tokijuje, šiuo metu dėstantis Tokijo Metropoliteno universitete. Jis gimė 1982 m. Toyamoje, Japonijoje, 2005 m. baigė Tokijo technologijos institutą, o 2007 m. įgijo magistro laipsnį Tokijo technologijos institute. Nousaku baigė stažuotę Njiric + Arhitecti Zagrebe, Kroatijoje, kaip doktorantūros programos dalį. 2010 m. įkūrė „Fuminori Nousaku Architects“ studiją, o 2012 m. Tokijo technologijos institute įgijo inžinerijos daktaro laipsnį. 2012–2018 m. buvo Tokijo technologijos instituto architektūros docentas bei Toky Denoki architektūros universiteto docentas nuo 2018 iki 2021 m.

PROJEKTAI

Akeno pakeltos grindys

Namas skirtas jaunai porai, persikeliančiai į Akeno kaimą Hokuto mieste, Yamanashi prefektūroje. Fudžio kalnas yra į pietus nuo vietos, o Pietų Alpės yra vakaruose. Apylinkėse išliko akmenų mūro plėtra, terasinės ryžių laukų aikštelės ir vandens keliai. Jamanašio prefektūroje per metus šviečia daug saulės valandų, todėl saulės energiją lengva naudoti. 2 metrų kabantis karnizas vasarą neleidžia tiesioginiams saulės spinduliams patekti į namą. Kėdės ir stalai yra išdėstyti gilioje verandoje pietauti ir mėgautis vaizdu į Fuji kalną.


Skylės namuose

„Skylės namuose“ – tai ir mūsų namai, ir biuras: nuo 2017 metų gyvename ir atnaujiname šį pastatą. Pirmiausia atidarėme „skyles“ viename tarpatramyje, esančiame šalia sukrautos plokštės laiptų. Tai buvo padaryta siekiant efektyviai užtikrinti vertikalų ryšį su kiekvienu siauru aukštu. Šviesa iš esamų stoglangių ir laiptinių langų per „skyles“ atnešama į antrojo aukšto įėjimą, kuris buvo tamsus. Toliau apšiltinome neapšiltintas ALC išorines sienas ir betoninį pamatą, kad pirmame aukšte, kuris buvo sandėlis, būtų galima naudotis kaip biuru.


Kozo Kadowaki

Kozo Kadowaki yra architektas ir architektūros teoretikas, kurio specializacija yra pastatų sistemų projektavimas. Jis dėsto Meiji universitete ir Tokijo menų universitete bei praktikuoja architektūrą savo firmoje „Associates“, kuri neseniai baigė „The Kadowaki House“ (2018 m.). Jis kuravo Japonijos paviljono parodą 2021 m. Venecijos architektūros bienalėje, daugiausia dėmesio skirdamas pastatų dalijamumui.

PROJEKTAS

Nuotrauka: (c) Alberto Strada

Japanhus: Takamizawa namas Osle

2021 m. Venecijos architektūros bienalėje užėmiau Japonijos paviljono kuratoriaus pareigas. Parodos pavilkonas buvo įprastas medinis namas, kuris turėjo būti nugriautas. Norėjome sukurti tokio masto parodą, kuri leistų lankytojams patirti erdvę, tačiau taip pat siekėme neeikvoti naujų išteklių. Todėl kilo mintis paimti namą, kurį ketinama nugriauti, ir panaudoti jį kaip medžiagą.
Tai buvo geriausia, ką galėjome padaryti, bet pagalvoję supratome, kad pasibaigus parodai problema bus dar didesnė. Jei po parodos uždarymo būtume sunaikinę ir išmetę eksponatus, atliekas būtume nuvežę iki pat Venecijos iš JAPONIJOS. Taigi, mes labai stengėmės rasti eksponuojamo namo paskirties vietą.
Pasisekė, kelionės tikslas buvo rastas Oslo priemiestyje, Norvegijoje. Pastatas buvo numatytas perstatyti kaip bendruomenės galerija, kurioje gyventojai galės burtis ir užsiimti įvairia veikla komplekso dalyje, kurioje gyvena daug imigrantų. Tačiau vien medžiagų gabenimas į Oslą kainuotų nemažus pinigus, todėl, norėdami užsidirbti reikiamų lėšų, nusprendėme dalį jų perdirbti į baldus, pavyzdžiui, taburetes. Laimei, buvo rasta daug rėmėjų, todėl atliekos, kurios buvo paverstos baldais, buvo vežamos iš čia į ten ir išbarstytos po visą pasaulį.
Kadangi Japonijos paviljone eksponuotų elementų nepakako pastatui Osle pastatyti, išorei ir konstrukcijai bus naudojamos norvegiškos medžiagos. Visos medžiagos bus panaudotos pakartotinai, net konstrukcija bus pagaminta iš pakartotinai panaudotų medžiagų, o tai precedento neturinti praktika. Statybas planuojama pradėti 2023 metų sausį.



LIETUVA


Audrius Ambrasas

AUDRIUS AMBRASAS ARCHITECTS studiją 1991 metais įkūrė Audrius Ambrasas. Projektavimo laikotarpiu studija sukaupė vertingos patirties kuriant ir realizuojant gyvenamuosius, biurų, komercinius, visuomeninius ir kultūrinius pastatus. Nepaisant palyginti nedidelės studijos komandos, kurioje skirtingais laikotarpiais dirbo nuo 4 iki 8 architektų, studija sugebėjo tiksliai realizuoti ne tik mažus, bet ir gana didelius objektus.
AUDRIUS AMBRASAS ARCHITECTS savo architektūrinį susidomėjimą ir tyrimus išreiškia tiek vietiniuose, tiek tarptautiniuose architektūriniuose konkursuose ir seminaruose bei savanoriškuose architektūriniuose siūlymuose valdžios institucijoms. Komanda siekia sukurti protingas erdves ir suprojektuoti aplinkai pritaikytus pastatus.

PROJEKTAI

Rubert

Sukurto centro tikslas – suteikti menininkams ir mokslininkams erdvę seminarams, paskaitoms, individualiems projektams ir rezidencijai. 2096 kv. m. pastatas yra Vilniuje, Valakampiuose, šalia miesto paplūdimio. Pastatyta vietoj senosios parduotuvės, stovi gatvės ašyje, kaip tik buvusio troleibusų žiedo gale.

Nuotrauka: Norbert Tukaj

VIZIUM

Mokslo ir inovacijų centras Ventspilyje (Latvija) buvo sukurtas kaip architektūros ir kraštovaizdžio sąjunga. Užuot siūlę orientyrą tilto ašyje, palikome jį atvirą ir kviečiantį. Čia svyruoja pastato ir kalvos siluetai. Vietiniams ir miesto svečiams skirtos naujos viešosios erdvės, tokios kaip iš lygumos kylanti mokslo kalva, terasa po atviru dangumi ir apžvalgos aikštelė.


DO ARCHITECTS

DO ARCHITECTS studiją 2013 metais įkūrė keturi partneriai-architektės: Andrė Baldišiūtė, Gilma Teodora Gylytė, Algimantas Neniškis ir Sabina Daugėlienė. Profesionalų komanda, įžvalgūs, darbštūs, žingeidūs, jautrūs aplinkai, drąsūs žmonės dirba su sudėtingais projektais, kurie sukuria reikšmingus ir ilgalaikius pokyčius miestuose ir artimiausioje žmogaus aplinkoje.

PROJEKTAI

Betono kvartalas

Mus įkvepia kasdienis žmonių gyvenimas, miestai ir neužbaigtos, netobulos vietos – kartais gal ir negražios, bet visada kupinos potencialo. Kas 3-4 metus keisdami vietą, tyrinėjame miestą ir susipažįstame su įvairiais žmonėmis. Judėdami nustatome poreikius, prisiimame atsakomybę ir skatiname pokyčius. Mūsų komanda sukūrė Vilkpėdės „Betono“ rajono pertvarkymo viziją, įgyvendino pirmąjį Betono gamyklos konversiją į modernius biurus ir perkėlė DO ARCHITECTS biurą į gamyklą.

Darželis Pelėdžiukas

DO ARCHITECTS kartu su Vilniaus miesto rajono savivaldybe (Lietuva) rodo pavyzdį, kaip turi atrodyti valstybinis darželis: Pagirių miestelyje atidarytas atnaujintas vaikų darželis „Pelėdžiukas“. Medinis priestatas sovietmečiu statytą valstybinį vaikų darželį paverčia modernia ir šilta edukacine erdve augančiam protui.


Gintaras Balčytis

Gintaras Balčytis – žinomas Lietuvos architektas, apdovanotas svarbiausiais architektūros ir meno apdovanojimais Lietuvoje. Jis taip pat architektūros studijos DVIEJŲ GRUPĖ (1993, Kaunas, Lietuva) steigimo partneris ir vyriausiasis architektas bei Kaune įsikūrusios architektūros ir dizaino studijos BALČYTIS STUDIJA (2018) įkūrėjas. 2013 m. įnicijavo ir iki šiol organizuoja Kauno architektūros festivalį (KAFe), nuo 2008 m. yra Kauno technologijos universiteto Statybos inžinerijos ir architektūros fakulteto profesorius. Darba su įvairaus masto projektais: nuo mažų šeimos namų iki didelio masto projektų, tokių kaip daugiabučiai, biurų pastatai, autobusų stotys.

PROJEKTAS

Vilkaviškio autobusų stotis

Mažame Lietuvos provincijos miestelyje Vilkaviškyje (Lietuva), kuriame gyvena apie 11 000 gyventojų, pastatyta autobusų stotis atlieka ne tik transporto infrastruktūros funkciją,bet ir sprendžia aiškią socialinę misiją.
Išskirtinis architektūrinis pastato sprendimas, kuriuo funkcionaliai siekiama sutelkti paslaugas, smulkųjį verslą ir prekybinę veiklą, padėjo savivaldybei koncentruoti verslą ir kurti naujas darbo vietas regione. Žalumos apsupta ir ekologiškumą reiškianti, rekreacinius pastatus primenanti projektavimo filosofija autobusų stoties projekte nustato visiškai naują transporto infrastruktūros pastatų projektavimo kryptį.


A2SM Architects

Biurą 2006 metais įkūrė du architektai – Aurimas Sasnauskas (g.1972) ir Sla Malenko (g.1975). Praktika įsikūrusi Vilniuje, orientuojantis į įvairaus masto objektus – nuo pavienių projektų iki architektūrinių ir urbanistinių projektų.

PROJEKTAS

Vilnius Tech Park

„Vilnius Tech Park“ – tai buvusio ligoninės pastato pertvarkymas į technologijų startuolio biuro patalpas. Tai pasirodė esanti sudėtinga užduotis dėl savo vietos ir orientyro statuso. Sklypas yra netoli istorinio Vilniaus miesto senamiesčio. Pastatą supanti teritorija, priklausiusi didikų lietuvių šeimai, XIX a. buvo paversta karo ligonine. Nuo tada pastatas nebuvo gerai prižiūrimas. Naujieji savininkai atėjo su ambicingu viso komplekso planu. Buvo reikalinga sukurti programą moderniam priestatui, kuriame būtų konferencijų centras ir parodų erdvė. Vidinis kiemas buvo pasirinktas kaip puiki vieta priestatui dėl paslėptos vietos. Tūris buvo pritvirtintas prie koridoriaus perimetro, nepažeidžiant esamos ligoninės struktūros. Senieji ligoninės pastatai turėjo būti pertvarkyti, kad atitiktų šiuolaikinių biurų patalpų poreikius. Dėl to architektai turėjo kruopščiai pertvarkyti vidinius vieno aukšto pastatų tūrius į pusiau atvirą planą ir lanksčias zonas, kuriose gali būti daug naujų įmonių ir įvairių naujų funkcijų.


Aketuri Architects

AKETURI architektų studija daug dėmesio skiria sudėtingiems miesto, aplinkos ir paveldo išsaugojimo iššūkiams. Pastaruosius du dešimtmečius AKETURI dirbo prie itin sudėtingų projektų UNESCO saugomame Vilniaus senamiestyje ir Kuršių nerijoje. Studijos pasiekimus demonstruoja profesionali žiniasklaida, o projektai, kurių autorius ir bendraautoris yra AKETURI, yra pelnę daugybę pramonės architektūros apdovanojimų.

PROJEKTAI

Nuotrauka: Norbert Tukaj

Namas Vilniuje

Į tankiai urbanizuotą istorinio Vilniaus (Lietuva) priemiesčio šlaitą įkomponuotas namas diktuoja naują kokybę ir estetiką. Struktūra kontrastuoja su ją supančia architektūra – XX amžiaus pradžios medinėmis nuolaužomis ir milžiniškais ankstyvųjų Lietuvos nepriklausomybės metų gyvenamaisiais namais, kurie gali priminti ne gyvenamąjį namą, o nedidelę mokyklą. Nepaisant to, namas išlieka kultūringas tvirtai išreiškiant naują architektūrinės vertės lygį.
Kubą primenantis medinis tūris yra integruotas į aplinkinį senų pušų ir šlaitų kraštovaizdį, o jame yra visi racionalaus dydžio kambariai, kurių gali prireikti keturių asmenų šeimai.

Nuotrauka: Norbert Tukaj

Lakeside Villa

Atrodo, kad archetipinė kaimo sodyba beveik nepasikeitė ir kažkaip niekada nepasensta. Ir tikriausiai dėl geros priežasties. Keičiantis žmonėms ir jų poreikiams, kartu su statybos metodais, vienas dalykas išlieka beveik toks pat, koks buvo prieš amžius. Gamta ir jos formuojami kraštovaizdžiai buvo ir bent jau mums tebėra lemiamas veiksnys, atspindintis architektūrinį požiūrį dirbant tokioje vietoje. Įsiliejęs į peizažą, tylus ir atsižvelgiant į aplinką, pastato forma atrodo kaip namuose. Kompaktiškas stačiakampis perimetras su aukštu šlaitiniu stogu – paprastumo ir kuklumo triumfas. Tačiau pasitenkinimas tik esminiais dalykais išraiškos prasme nereiškia atsisakyti funkcionalumo ar geros savijautos. Tai atsitraukimas nuo miesto, bet ne jo patogumų. Kalbant apie tokio pobūdžio projektą, detalės arba vizualinis jų nebuvimas iš tikrųjų formuoja išskirtinį jo charakterį. Viena gerai įgyvendinta detalė, pavyzdžiui, lango žaliuzės, daro viską. Sulenktas ir saugus, o tuščias pastatas staiga atgyja ir pasitinka pasaulį su tokiu pat džiaugsmu kaip paskutinį kartą.


G. Natkevičius & Partneriai

Vyriausiasis architektas, įmonės įkūrėjas Gintautas Natkevičius architektūroje dirba 30 metų. Buvo įvertintas tarp Lietuvos kolegų ir pelnė „Metų architekto“ titulą.

Esame vienas iš kelių pirmaujančių specializuotų architektūrinio projektavimo biurų mažoje ir jaunos šalyje – Lietuvoje, kuri ilgą laiką kovoja už savo nacionalinę Nepriklausomybę, taip pat už nepriklausomą ir savitą architektūrą.

Mūsų įmonė turi ilgametę patirtį kuriant įvairiausius projektuojamus ir statomus architektūros objektus – nuo ​​originalių baldų, vardinių antkapių ir išskirtinių nedidelių privačių namų iki pirmojo valstybinio krematoriumo ir net antro pagal dydį oro uosto keleivių terminalo Lietuvoje. Mūsų pagrindinis tikslas – aukšta architektūros ir dizaino kokybė, visada stengiantis išsaugoti pirminę projekto koncepciją. Įmonė mūsų šalyje išgarsėjo savita ir orientacine architektūra, netradiciniais sprendimais, gebėjimu spręsti sudėtingas situacijas ir kurti funkcionalias, patogias ir lengvai atpažįstamas erdves bei pastatus.

PROJEKTAS

Vaikų darželis „Vaikystės sodas“

Vaikų lopšelis-darželis „Vaikystės sodas“ – tai kompleksinio atgimimo – apleisto kareivinių miestelio pavertimo daugiafunkciu gyvenamuoju kvartalu, kurį sudaro 7 gyvenamieji pastatai, 2 komercinės paskirties pastatai, mokyklos ir vaikų darželio, dalis.

Pagrindinę pastato architektūrinę idėją padiktavo paveldo teritorijoje esančio sklypo 19 amžiaus architektūra, pasižyminti griežtais geometrinio planavimo principais, funkcionalumu, fasaduose dominuojančiomis plokštumomis, nuosaikia apdaila, todėl darželio pastatas stilistiškai nesiskiria nuo senųjų kareivinių.

Kad nebūtų klastojama istorija, darželis suprojektuotas kontrastingai – kad būtų aišku, kad tai šių laikų pastatas. Todėl išskirtinės architektūros pastatas pasitinka įspūdingu natūralaus grožio išryškintu betoniniu fasadu, kurio grubią industrinę tekstūrą sušvelnina stiklas, kontrastuojantis savo lengvumu ir trapumu.


Paleko architektų studija + architektų studija Plasma 

„Paleko architektų studija“ atstovauja šiuolaikinei Lietuvos architektūros mokyklai, jų kūryba daro didelę įtaką jaunajai architektų kartai. Studija įkurta 2000 m. Jos darbai pasižymi betarpiškumu su aplinka, proporcijų harmonija, bendruomeniškumu ir aukštu atlikimo lygiu.

Architektūros studija „Plazma“ įkurta 2000 m. Pagrindiniai studijos projektavimo objektai – gyvenamieji ir visuomeniniai architektūriniai projektai, visuomeniniai interjerai, taip pat didžiausio meninio dėmesio reikalaujantys pastatų rekonstrukcijos projektai.

PROJEKTAS

Nuotrauka: Norbertas Tukaj

Rasų namai

„Rasų namai“ – tai iš paprastų 18 namų susidedantis gyvenamasis kvartalas Vilniaus Pavilnių regioniniame parke.

7000 kv. Žemės sklype Rasų gatvės akligatvyje yra aukštas medžiais apaugęs šlaitas, orientuotas į šiaurę, XX a. 20-ųjų šovinių skliautai aukščiau ir siauras upelis žemesniuose lygiuose. Nauji pastatai aukštesnėje sklypo dalyje yra iškelti ant lieknų kolonų, kad „pagautų saulę“ ir nepaliestų istorinių skliautų sienos. Tuo tarpu pastatai, esantys šlaitu, nuleidžiami, kad būtų daugiau privatumo, ir suteikiami kiemai ant upelio kranto.

Pagrindiniai projektavimo iššūkiai buvo: itin siauras sklypas su skersinių aukščių skirtumu, saulės trūkumas ir meilė istoriniams objektams. Pagrindinis atsakymas į jį slypi dvilypume: PAKELTAS + NULEISTAS.


Office de Achitectura

Esame Lietuvoje įkurta architektūros praktika, kuriai vadovauja Jautra Bernotaitė, Andrius Ropolas ir Paulius Vaitiekūnas. Mūsų komanda turi tarptautinės darbo patirties įgyvendinant projektus nuo nedidelių paviljonų ir privačių namų iki autobusų stočių ir didžiulių komercinių rajonų.

Mūsų klientai dažniausiai turi ypatingų poreikių ir ieško sprendimų unikalioms ar nežinomoms problemoms. Sprendžiant šiuos konkrečius iššūkius kartais reikia peržengti tradicinius architektūros darbus. Savo klientams organizavome 12 valandų interviu maratoną, dirbome prie skaitmeninės internetinės parodos dizaino, sukūrėme viešą renginį ant apleisto viešbučio stogo ir kuravome parodas. Jei įmanoma, mes visada kvestionuojame trumpą informaciją ir stengiamės išsiaiškinti pagrindinius klientų poreikius. Siekdami susidoroti su nežinomybe, dažnai plečiame savo komandą su žmonėmis iš mūsų profesionalaus kraštovaizdžio architektų, sociologų, istorikų ir menininkų tinklo.

PROJEKTAS

Algirdo 38

Ambicingas iššūkis ir išskirtinė galimybė sukurti penkių aukštų medinę konstrukciją paveldo saugomoje teritorijoje Vilniaus centre. Bet kuriuo atveju, pirmasis tokio pobūdžio statinys Lietuvoje.

Kai klientas kreipėsi į mus norėdamas suprojektuoti šį novatorišką pastatą, mes turėjome nedaug pasiūlymų – šalyje tokios struktūros iki šiol nebuvo, o taisyklės niekada nebuvo ginčijamos. Vienas dalykas yra suprojektuoti medinę konstrukciją ir padengti ją ugniai atsparia medžiaga, o visai kas kita – rasti būdų, kaip atidengti medieną tiek interjere, tiek išorėje. O atidengti medieną buvo labai svarbu.


Processoffice

„Processoffice“ yra Vilniuje veikianti architektūros ir urbanistikos praktika, įkurta 2007 m., tęsiant šešerius metus trukusį pagrindinių architektų Vytauto Biekšos, Roko Kilčiausko ir Mariaus Kanevičiaus bendradarbiavimą. Processoffice siekiama sukurti mainų sistemą, kurioje įvairių sričių specialistų tinklas sprendžia teorinius ir praktinius architektūros ir urbanistikos klausimus. Processoffice yra įsipareigojusi kurti kūrybingus, novatoriškus ir tvarius projektus, atitinkančius šiuolaikinio gyvenimo reikalavimus.

PROJEKTAS

Latvijos nacionalinis dailės muziejus 

Trys Latvijos nacionalinio dailės muziejaus Rygoje pastato rekonstrukcijos strategijos aspektai. Atsižvelgiant į unikalią pastato architektūrą, reprezentacinę svarbą ir reikšmingą indėlį į kultūros paveldą, siūlyta išplėtimo strategija grindžiama:

  • Esamo pastato pajėgumo ir autentiškų detalių išsaugojimu;
  • muziejaus funkcijų atnaujinimo ir išplėtimo poreikiu, aiškiai išreikštame moderniu tūriu ir subtiliu minimaliu papildomų erdvių dizainu;
  • esamo pastato funkcinės strategijos pertvarkymu, leidžiant efektyviau naudoti ir ergonomiškai integruoti priestatą.

Remdamiesi šiais aspektais, siūloma funkciškai ir estetiškai subalansuotą Latvijos nacionalinio meno muziejaus pastato restauravimo, rekonstrukcijos ir išplėtimo dizaino projektą, išsaugant esamą pastatą kaip istorinį urbanistinį objektą ir užtikrinant jo modernų funkcionalumą.


Džiugas Kisielius

Ignas Lukauskas

Lilijana Jančytė

Vilniaus architektūros studija

„Processoffice“ yra Vilniuje veikianti architektūros ir urbanistikos praktika, įkurta 2007 m., tęsiant šešerius metus trukusį pagrindinių architektų Vytauto Biekšos, Roko Kilčiausko ir Mariaus Kanevičiaus bendradarbiavimą. Processoffice siekiama sukurti mainų sistemą, kurioje įvairių sričių specialistų tinklas sprendžia teorinius ir praktinius architektūros ir urbanistikos klausimus. Processoffice yra įsipareigojusi kurti kūrybingus, novatoriškus ir tvarius projektus, atitinkančius šiuolaikinio gyvenimo reikalavimus.

PROJEKTAS

Meno ir verslo sinergija inTegra House

„Meno ir verslo sinergija“ – kūrybinis biuras gamtoje, keturių pastatų kompleksas iškilo Trakų rajone, Subartėnų kaime, 1,9 hektaro žemės sklype, šalia ežero. Vienas komplekso pastatų – skirtas seminarams, paskaitoms organizuoti. Jame įrengta konferencijų salė ir bendradarbiavimo erdvė. Atskiras yra valgomojo korpusas. Vadinamajame muzikos name įkurta garso įrašų studija, koncertų salė. Dailės name – keramikos degimo krosnis. Visi pastatai orientuoti į Monio ežerą. Išorės apdailai pasirinktos natūralios ir organinės medžiagos: kedro mediena, apželdinti stogai, „Corten“ plieno lakštai. Interjere pagrindinės medžiagos – balto molio tinkas, molio asla, naudojamos kedro lentos apdailai ir baldams.


Arūnas Liola

Edgaras Neniškis

Rolandas Liola

ARCHES

Pirmieji architektūros studijos „Arches“ žingsniai prasidėjo 1993 metais Vilniaus Gedimino technikos universitete, kai studentai ir absolventai –
Rolandas Liola, Arūnas Liola ir Tomas Grunskis susibūrė bendrai kūrybinei veiklai. 1995 m., kai Edgaras Neniškis prisijungė prie kolegos, buvo suformuota pagrindinė komanda.

PROJEKTAS

Slėnio vila

Vos keli šimtai metrų nuo aktyvios miesto gatvės ir galite rasti save išskirtinėje parko aplinkoje. Gamtos ramybė ir harmonija. Šį pojūtį sustiprina natūralus slėnis, senoji Raguva. Saulėtas slėnio šlaitas. Pakraštys. Vieta buvusios medinės sodybos. Regioninio parko teritorija. Reguliuojamas architektūrinis sprendimas.


Asta Kiaunienė

Šarūnas Kiaunė

Šarūno Kiaunės projektavimo studija

Šiuo metu studijos arch.: Šarūnas Kiaunė, Asta Kiaunienė, Vytis Obolevičius, Gintarė Marozaitė

PROJEKTAS

Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas

Laisvės alėja pradėta formuoti 19 amžiuje. Jos ilgis – apie 1.75 km. Rengdami Laisvės alėjos projektą siekėme atspindėti visus jos istorinius laikotarpius. Esminis elementas – gatvės struktūra: pėsčiųjų bulvaras su liepų alėja viduryje, buvusi važiuojamoji dalis ir šaligatviai šalia namų fasadų. 1982 metais pavertus gatvę vien pėsčiųjų gatve, ši struktūra buvo panaikinta.  


Archinova + PLH Arkitekter

Daugiau nei prieš 20 metų įkurta „Archinova“ kasdienėje praktikoje sujungia architektūrinio projektavimo, urbanistikos ir paminklų išsaugojimo disciplinas. Per tą laiką sukaupėme didelę patirtį kuriant įvairių tipologijų ir masto objektus.

Daugiau nei 40 metų PLH kuria naujus procesus ir metodus, susijusius su vartotoju grindžiamu dizainu. Atsižvelgdami į savo klientų tapatybę ir vertybes kaip atspirties tašką, pasitelkiame dešimtmečius sukauptą praktinę patirtį kurdami aukščiausios architektūrinės kokybės sprendimus, kurie randa pusiausvyrą tarp socialinių, ekonominių ir aplinkos veiksnių.

PROJEKTAS

Verslo centras K29

Verslo centras K29 yra naujas svarbus Vilniaus miesto akcentas, turėjęs pagerinti 1250 darbuotojų gyvenimo kokybę sveikoje darbo aplinkoje – nustatyti sveikos ir patrauklios darbo vietos standartus Lietuvoje. K29 yra pastatytas iš visų natūralių ir daugiausia vietinių, ekologiškų medžiagų, todėl tai buvo ekologiškiausias pastatas Lietuvoje 2015 m. Pastatas yra Konstitucijos prospekte ir sukūrė naują vietą Vilniuje su stipria ikonine išraiška horizonte.


Andrius Kalinauskas

Laurynas Avyžius

Nebrau

UAB NEBRAU – tai jaunas ir ambicingas architektų kolektyvas, vedamas į priekį keturių partnerių – Vaido Tamošiūno, Lauryno Avyžiaus, Luko Tarnausko ir Ryčio Račiūno. 

Mūsų kūrybinis procesas visada prasideda nuo kliento ir objekto vietos. Mums svarbiausia išgirsti, įsiklausyti ir suprasti užsakovo poreikius, kartu išgryninti idėją ir pasiekti visus džiuginantį rezultatą. Kiekvienas susitikimas su užsakovais išskirtinis, tad atsakingai žiūrim į procesą, projektuojamo objekto kontekstą ir siekiame architektūrinės kokybės.

PROJEKTAS

Verslo centras Alia rekonstrukcija

Harmonija, sujungimas ir tarpusavio ryšys yra pagrindinės vertybės, kuriomis remiantis buvo sukurtas šiuolaikinis verslo centras ALIA. Naudojant naujausias technologijas ir inžinerinius sprendimus, buvo pasirinkta tvarios rekonstrukcijos strategija, taip prikeliant seną struktūrą naujam gyvenimui. Šalia Nemuno vingio, Kaune, pastatytas pastatas tapo vieta, kur verslas, gamta ir miestas susilieja į sintezę.

Pastatas orientuotas į upę ir žalią Kauno šlaitą. Tuo pačiu stačiakampė tūrio forma atitraukė nuo gatvės, siekdama suformuoti centrinę kompoziciją, kurioje viduryje esantis pastatas iš visų pusių mėgaujasi gamtos apylinkėmis. Teritorijos šiaurės rytinėje pusėje suprojektuota antžeminė automobilių stovėjimo aikštelė su 200 vietų, o pietvakariuose į prieplauką veda šlaitas, besileidžiantis link upės.


Evelina Gumuliauskaitė

Laurynas Žakevičius

Laurynas Žakevičius

Nuo vizijos iki smulkmenų. Funkcionalumas, ilgaamžiškumas ir komfortas – pagrindiniai Lauryno Žakevičius ir jo komandos vykdomų projektų komponentai. Architektūrinė kalba, perteikianti tikslią, tikslią, išgrynintą estetiką. Architektūros, fizinės erdvės ir šviesos patyrimo, kontekstualumo ir interjero dizaino santykis jo kūryboje komponuojamas kaip vientisa forma.

PROJEKTAS

Namas Vilniuje

Šis sklypas yra Vilniaus šiaurėje, gyvenamajame rajone. Tai buvo jaukus, brandus sklypas, apaugęs senomis pušimis. Projektas turėjo būti seno, neturinčio architektūrinės vertės namo rekonstrukcija, tačiau rekonstrukcijos darbai netikėtai virto kone nauju moderniu namu. Iš pradžių užsakovai tikėjosi bent dalį pastato išsaugoti, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jo gelbėti tiesiog neverta, nes pastatytas labai ydingas. Po truputį jis buvo nugriautas, o būstas įgavo visiškai naują išvaizdą ir stilių. Tai viena blokuoto pastato dalis ir suprojektuota ant buvusio namo kontūrų trijų asmenų šeimai.


LG projektai & GAL architektai

Architektų kolektyvas, kurį sudaro Eglė Buikaitė, Adomas Šablevičius (UAB “GAL architektai“) ir Gintautas Vieversys (UAB “LG projektai“), susikūrė išskirtinai kūrybiniam darbui Kuršių nerijoje. Aštuoneri metai bendros veiklos lėmė kelių reikšmingų projektų įgyvendinimą – prieplaukos rekonstrukciją Naglių g. 16, Nidoje, poilsio pastatų kompleksus Purvynės g. 55 ir Purvynės g. 81, Nidoje, bei poilsio pastatų kompleksą Pervalkos g.12, Pervalkoje. Dirbdami Neringoje, architektai kelia sau tikslą puoselėti vietos unikalumą, integruoti pastatų architektūrą į gamtinį karkasą, nesugadinant jo. Pagrindinė vertybė – išlaikyti gamtos ir žmogaus kūrybinę dermę.  

PROJEKTAS

Nidos prieplaukos rekonstrukcija

Prieplaukos pastatas pastatytas 1976 m. pagal architekto Alfredo Paulausko  projektą. 2013 m. pastatas įregistruotas į Kultūros paveldo registrą. Nuo 2003 m. skirtingais metais pastatui neatpažįstamai buvo pakenkta.

Rekonstrukcijos projektu buvo atkurtos pastato vertingosios savybės: medžio, atviro betono, stiklo plokštumų, tūrinė erdvinė kompozicija ir sukurtos naujos laivybos funkcijos.