Renginiai kraunami

« Visi Renginiai

  • Šis renginys jau įvyko.

HERITHON’19


Herithon’19 – tai pirmasis interaktyvios paveldosaugos hakatonas Lietuvoje. Reginio metu bus ieškoma inovatyvių sprendimų paveldo įveiklinimui Kauno mieste.


IDĖJA

Pirmasis tokio tipo renginys Lietuvoje siekia inicijuoti skirtingų sričių bendradarbiavimą vedantį link darnios paveldo integracijos šiuolaikiniame mieste. Interaktyvus paveldas šiandien jungia šiuolaikines technologijas, architektūrą ir įvairias meno sritis.

Vienas iš pagrindinių Herithon`19 tikslų įveiklinti šiandien pamirštus ir neišnaudotus paveldo objektus. Kauno modernizmo architektūra tapo puikiu pavyzdžiu, jog naujai atrastas paveldas gali tapti miesto identiteto pagrindu. Kauno architektūros festivalis 2019 kviečia tęsti pradėtą darbą ir kūrybiškai pažvelgti į paveldo potencialą tapti aktualia šiuolaikinio miesto dalimi. Reginys neapsiriboja konkrečiu laikmečiu ar paveldo sritimi, bet siekia rasti inovatyvius sprendimus pozityviems pokyčiams inicijuoti.

Renginio metu komandos ieškos sprendimų tiek praktiškiems paveldosaugos iššūkiams, tiek kurs galimas ikoniškų Kauno vietų transformacijoms.


Komanda: Tautvydas Urbelis, Rasa Chmieliauskaitė, Tomas Proscevičius, Vaida Morkūnaitė (kontaktinis asmuo – Tautvydas Urbelis / tautvydas.urbelis@gmail.com / +37062026092


GALIMOS TEMOS

·         Atvirumas – nemaža dalis paveldo objektų nėra atviri visuomenei. Atvirų durų dienos galėtų tapti raktu į šias teritorijas. Kaip informacinės technologijos gali padėti atverti pastatus ir koordinuoti renginius?

·         Veiklos – kaip galima įveiklinti paveldo objektus ir kaip išnaudoti kylantį susidomėjimą paveldu. Kavinės, barai, kultūros centrai, išmaniosios viešosios erdvės – tai dažniausios paveldo interpretacijos. Kaip galima jas įgyvendinti kūrybingai? Kokie kiti būdai suteikti naują gyvenimą paveldui?

·         Pagalba savininkams – virtuali platforma kurioje paveldo objektų savininkai galėtų užduoti rūpimus klausimus, sužinoti informaciją ir įsigyti autentiškų medžiagų palengvintų ne vieną gyvenimą.

·         Virtualus paveldas – ne visą paveldą būtina išsaugoti ir ne visos transformacijos turi būti materialios. Paveldo objektų skaitmenizacija gali tapti nauju būdu kitaip patirti paveldą.

·         Nekilnojamo turto žemėlapiai / duomenų bazės – skirti palengvinti nekilnojamo turto išsiskiriančio savo kultūrine, istorine ar kitokia verte, pardavimą ir įsigijimą.

·         Cultural / urban hacking – paveldas nėra tik į registrą įtraukti ir griežtai saugomi objektai. Apleisti, neprižiūrimi ar entuziastingus savininkus turintys pastatai tik ir laukia technologinių/meninių intervencijų. Nupiešk, apšviesk, išardyk, pridėk – tai tik keli būdai kaip aktyvuoti miesto kultūrinį lauką.

·         Kintančios būsenos – nematerialus paveldas virsta materialiais objektais ir atvirkščiai. Miesto legendos virsta algoritmais, o modernizmo šedevrai – garsais? Žinoma!

·         Modernios interpretacijos – viskas, kas netilpo į prieš tai buvusias kategorijas, bet skatina paveldo įtraukimą į modernaus pasaulio ritmą.


RENGINIO EIGA

Rugsėjo 27 d. vakare renginio, dalyviai, mentoriai ir svečiai renkasi į atidarymo vakarą. Neformalioje aplinkoje pristatomas Herithon’19 tikslai, vyksta audiovizualinė programa.

Rugsėjo 28 d. ryte mentoriai pristato savo darbo sritis ir išryškina galimas komandų darbo kryptis. Po pristatymo seka komandų formavimas ir įsikūrimas darbo vietose. Nieko nelaukdamos komandos kimba į darbus. Pirmasis žingsnis – pasirinkti iššūkį, kuris bus sprendžiamas per ateinančias dvi dienas. Nesvarbu ar iššūkis pasirinktas iš organizatorių pateikto sąrašo ar pačios komandos pasiūlytas, svarbiausiai noras kūrybingi ir aktualūs sprendimai.

Likusi dienos dalis ir naktis skirta nenuilstamam darbui.

Rugsėjo 29 d. ryte vis dar verda darbas, idėjos įgauna forma ir ruošiamasi pristatymui. Po pietų Herithon’19 komisija įdėmiai išklausys trumpų darbo rezultatų pristatymų ir nuspręs nugalėtojus. Renginys pasibaigs apdovanojimų ceremonija ir tolimesnių partnerysčių aptarimu.


TVARKARAŠTIS

Rugsėjo 27 d. penktadienis

18:00 Renginio atidarymas

18:15 Komandų formavimas

18:30 Ghia X Adomas Žudys ir Dalia Mikonytė

19:00 Muzika, neformalus bendravimas

Rugsėjo 28 d. šeštadienis

9:30 Registracija

10:00 Pristatomos idėjos, baigiamos formuoti komandos

10:30  Darbas komandose

12:30 Pietūs

12:30 Darbas komandose

16:00 Mentorystės sesija

19:00 Vakarienė

19:30 Darbas komandose

Rugsėjo 29 d. sekmadienis

9:00 Pusryčiai

9:30 Darbas komandose

12:30 Pietūs

13:00 Darbas komandose

16:00 Finaliniai pristatymai

17:30 Vakarienė, neformalus bendravimas

Rugsėjo 29 d. ryte vis dar verda darbas, idėjos įgauna forma ir ruošiamasi pristatymui. Po pietų Herithon’19 komisija įdėmiai išklausys trumpų darbo rezultatų pristatymų ir nuspręs nugalėtojus. Renginys pasibaigs apdovanojimų ceremonija ir tolimesnių partnerysčių aptarimu.


RĖMĖJAI

   

Informacija

Data:
2019 rugsėjo 27
Laikas:
18:00 - 22:00
Interneto svetainė:
https://kafe.lt/2019/programos/herithon19/

Organizatorius

http://kafe.lt/2019

Vieta

KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakultetas
Studentų g. 56
Kaunas, Lietuva
+ Google Map