Kauno Architektūros Festivalis

Studijų KAFe

4 Turgaus forumas M. K. Čiurlionio g. Kaune

ATSISIŲSTI PRIEDUS

 

  1. Užduotis. Suprojektuoti turgaus forumą, kuris pasižymėtų originalia vizualine raiška, funkcijų įvairove ir organiškai įsilietų į Kauno centro urbanistinį kontekstą̨. Turgaus forumas – daugiafunkcinė teritorija/erdvė, kuri senovės miestuose buvo naudojama viešai paskirčiai. Tuo metu forumai veikė ne tik kaip turgaus aikštės, bet ir kaip miesto gyventojų susirinkimų vietos. Jose buvo vykdomi susitikimai, edukacija ir kita veikla. Forumo idėja – būti atviru visuomenei. Projektuojamas turgaus forumas yra Kauno centrinėje dalyje, greta miestui svarbių transporto ašių, gerai pasiekiamas viešu bei privačiu transportu. Turgaus forumas galėtų tapti miestiečių traukos objektu, patraukliu komerciniu, kultūriniu, edukaciniu centru su atviromis ir uždaromis erdvėmis.
  2. Kontekstas. Idėja kurti turgaus forumą kyla ne tiek iš komercinių teritorijų plėtros poreikio, bet kaip visuomeninio centro, apimančio įvairias funkcijas, reikalingumo. Tyrimai rodo, kad gyventojų dalyvavimas visuomeninėje veikloje yra skatintinas ir naudingas kaip priemonė, stiprinanti viešųjų sprendimų kokybę bei skaidrumą. Tokio tipo multifunkcinių erdvių, kuriose galėtų vykti komercija, debatai, viešų klausimų sprendimai, diskusijos – mieste nėra. Tokiu būdu, projektuojamas objektas sudarytų galimybę miesto gyventojui tapti ekonominio, socialinio ir kultūrinio proceso dalimi ir skatintų miestiečių bendruomeniškumą.
  3. Teritorija. Siūlomas sklypas yra Kauno centrinėje dalyje (vad. Naujamiesčiu), greta Kauno geležinkelio stoties ir miestui svarbių transporto ašių. Pietrytinėje dalyje teritoriją riboja M.K. Čiurlionio vardo gatvė, pietvakarinėje dalyje – Vytauto prospektas su esamu užstatymu, šiaurinėje dalyje – mažaaukštis užstatymas, šiaurės rytų – gyvenamosios paskirties pastatai. Teritorija turi susisiekimą su Vytauto pr. per atnaujintą komercinį pasažą. Projektuojant šioje teritorijoje, į vietinį užstatymą atsižvelgti nėra būtina.

Programa

Numatomo turgaus forumo orientacinis dydis – 2 500 – 3 500 kvadratinių metrų.

Šio projekto atlikimo programa yra laisva, projektuotojams siūloma patiems sudaryti projekto scenarijų ir apimtis urbanistinės/architektūrinės struktūros plėtrai. Prieš sudarant projektavimo darbų programą, atliekami teritorijos istoriniai bei esamos būklės tyrimai. Konkurso dalyvius skatiname mąstyti kūrybiškai ir pagal poreikį pateikti savo interpretacijas programai ir patalpų sąrašui.

Preliminarios funkcijos

Patalpų grupės Rekomenduojamas plotas, m2
Komercinės patalpos Iki 1000
Viešosios (bendravimo ir kt.) patalpos Iki 1000
Renginių patalpos Iki 1000
Mokslo patalpos Iki 500
Pagalbinės/techninės ir kt. paskirties patalpos  
Kitos patalpos pagal poreikį  
Atviros viešosios erdvės lauke Pagal poreikį

Nuorodos:

https://www.maps.lt/3DLietuva/

https://www.regia.lt/map/kauno_m?lang=0

https://issuu.com/lapaspublishinghouse/docs/kaunas_archgidas_2017-en_issuu

http://tarpukaris.autc.lt

http://www.stotiesturgus.lt/

https://foursquare.com/v/gele%C5%BEinkelio-stoties-turgus/4e3b8c93c65b4ec275c932e1

http://kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/naujas-musis-del-stoties-turgaus-633806

http://www.kaunas.lt/urbanistika/bendrasis-planavimas/kauno-miesto-savivaldybes-teritorijos-bendrasis-planas-2013-2023-m/

http://maps4u.lt/en/maps.php?cat=65

https://www.google.com/maps/@54.8877543,23.9328323,3a,75y,260.72h,101.63t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3KwDrk092TUNCIx-Z3tzVw!2e0!7i13312!8i6656

https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-search