Kauno Architektūros Festivalis

KAUNO ATEITIES SAVAITGALIS

 

KURATORIAI

Jautra Bernotaitė

Andrius Ropolas

Neringa Sobeščukaitė

Paulius Vaitiekūnas

projektai@dearch.lt

 

Karaliaus Mindaugo prospektas yra viena svarbiausių Kauno gatvių atidaryta 8–jame dešimtmetyje. Ji yra gyvybiškai reikalinga Kauno miesto centrui, tačiau tuo pačiu metu atriboja Kauno miesto centrą ir dalį senamiesčio nuo Nemuno. Šiuo metu rengiami projektai – Kėdainių tiltas, Nemuno dešiniojo kranto ir H. ir O. Minkovskių gatvės vizijos leidžia įsivaizduoti netolimą ateitį, kai Karaliaus Mindaugo prospektas nebeteks savo reikšmės. Nukreipus transporto srautus kitomis kryptimis atsiveria naujos prospekto galimybės – jį bus galima susiaurinti, paversti paprasta miesto gatve, dalį užstatyti, ar įrengti žalią parką palei Nemuną. Šie procesai užtruks, tačiau nebūtina laukti penkerių ar dešimties metų, kad būtų galima išvysti rezultatus. Kauno architektūros festivalis siūlo šią ateitį sukurti dabar – vienam savaitgaliui uždarant Karaliaus Mindaugo prospekto atkarpą tarp Maironio ir I. Kanto gatvių ir joje įgyvendinant vieną iš ateities scenarijų.

Uždarytoje Karaliaus Mindaugo prospekto atkarpoje siūloma surengti Kauno miesto ateities savaitgalį – renginį, kuris būtų skirtas visiems miestiečiams ir kuriame būtų svarbiausia parodyti miesto ateities galimybes. 

Visam savaitgaliui dalis prospekto virstų ateities parku – būtų padengtas tikra žole, kuriame būtų pristatomi svarbiausi miesto projektai. Ateities savaitgalio metu bus svarbiausia parodyti, koks yra neišnaudotas Karaliaus Mindaugo prospekto potencialas, kaip Kaunas gali atsiverti į Nemuną, tapti dar žalesnis ir sveikesnis ir kokios galimybės atsivers įgyvendinus mieste planuojamus projektus.