Kauno Architektūros Festivalis

MEDINIAI CENTRE [NE]REIKALINGI

 

KURATORIAI 

Laura Šimukauskaitė
+37061189199
laura.simukauskaite@gmail.com

Justas Jarumbauskas
+37069091570
justas.jarumbauskas@ktu.edu

Viltė Migonytė-Petrulienė
+37067786118
vilte@myself.com

Vaidas Petrulis
+370 610 39426
vaidas.petrulis@ktu.lt

 

Kūrybinės dirbtuvės-diskusija „Mediniai Centre [NE]reikalingi“

Gėda – nėra įgimta. Tai socialinis jausmas, atsirandantis nesaugioje terpėje, įtakotas įvairių kultūrinių, istorinių bei ekonominių veiksnių. Ji įgyjama, atsiranda iš baimės būti nuvertintam, atstumtam ir nesuprastam. Gėda – tai vienas ‘‘nepatogiausių“ ir skaudžiausių jausmų kurį dažniausiai norisi paslėpti ne tik nuo kitų, bet ir nuo savęs. Psichologai nevengia gėdą apibūdinti kaip ‘‘sielos pelkyną“. Priėjus pelkę, dažniausiai stengiamasi ją apeiti ar kaip kitaip išvengti. 

Asmeninis gėdos jausmas nėra aplenkęs nei vieno. Dažnai netgi apie gėda šnekėti yra gėda. Tačiau gėdos jausmas turi ir teigiamą poveikį. Autentiškas gėdos išgyvenimas, priėmimas ir apmastymas yra asmeninės ir visuomeninės brandos ženklas.

<<< KAFe 2019 kviečia prisijungti prie tarptautinio projekto „Architecture of Shame“ir tyrinėti gėdos apraiškas architektūros kontekste. 2019 m. birželio 7 d., Kauno menininkų namuose, bus organizuojamos dirbtuvės-diskusija su Architecture of shame“ projekto kūrėjais Fabio Ciaravella ir Carmela Mimì Coviello. >>> (https://www.architectureofshame.org/)

„Architecture of shame“ – tai Materos mieste, pietų Italijoje gimęs projektas, kuris tyrinėja architektūros ir gėdos jausmo sąveikas. Gėdos architektūros žemėlapis žymi urbanistinius “sielos pelkynus“ ir kviečia be jokių baimių, su humoru ir sveika ironijos doze pasikalbėti apie mūsų žemiškas gėdas ir kompleksus susijusius su miesto architektūra.  

Dirbtuvių žvilgsnis nukryps į Kauno Naujamiesčio medinės architektūrospalikimą ir likimą. Jau tarpukariu medinis pastatas Naujamiestyje buvo tapatinamas su „lūšna“ ir be gailesčio keičiamas nauju, mūriniu, modernišku. Tačiau galbūt naujumo ir efektyvumo doktrina užkerta kelią pažvelgti į architektūrinės aplinką kitu kampu? Galbūt vis dar turime pasinaudoti galimybe pažvelgti į medinį paveldą nebandant nugalėti autentiškų jo savybių, o atvirkščiai, susidraugauti su juo pabrėžiant jo unikalumą?

Dirbtuvių metu bus kuriamas mentalinis medinio Kauno Naujiemiesčio žemėlapis atskleidžiantis sudėtingas ir prieštaringas šių pastatų reikšmes ir prasmes šiuolaikiniame mieste. 

* Registracija: https://forms.gle/An4zEwfDincoLosJ8
* Dirbtuvės vyks anglų kalba.

„Mediniai Centre [NE]reikalingi“: Kauno naujamiesčio architektūra tarptautinėje parodoje Materoje  

2019 m. rugpjūčio 24 d. Materoje duris atvers tarptautinė paroda „Architecture of shame“.Parodoje bus eksponuojama tyrimų Italijoje ir Europoje metu sukaupta dokumentacija įvairiomis meninėmis formomis, atspindinti aštuonias projekto gvildenamas temas: flipping shame; pop housing; rural ghettos; stand by shame;totalitarian architecture; walls.walls?wall; shame and cultural heritage; post war spaces. KAF‘e 2019 parodoje pakvies pažvelgti į medinės Kauno architektūros interpretacijas. 

Kūrybinės dirbtuvės-diskusija „Mediniai Centre [NE]reikalingi“

Kalbėdama apie paveldo išsaugojimo perspektyvas prof. Maria Gravari-Barbas teigia, kad „Europos paveldosaugoje yra galimi du scenarijai: Europa tampa teminiu parku arba paveldo laboratorija.“ Tai vienas iš daugelio balsų skatinančių į praeities palikimo įprasminimą dabartyje pažvelgti kūrybiškai, ieškant eksperimentinių, tarpdisciplininių kelių. 

<<< KAF‘e 2019 rugsėjo 14 d. pakvies į hackatoną Heriton, kurio pagrindinis uždavinys generuoti inovatyvius, gal netgi utopinius, tačiau miesto kultūrinį lauką praturtinančius scenarijus išlikusiems Kauno naujamiesčio mediniams pastatams. >>>